Uniikkien lasituotteiden paratiisi

Uniikkien lasituotteiden paratiisi

Uniikkien lasituotteiden paratiisi

Kuvaus

Suomalainen lasitaide on noussut maailmanmaineeseen 1940-luvulta lähtien usean yrityksen voimin. Merkittävimpiä yhtiöitä ovat Riihimäen Lasi, Nuutajärvi ja Iittala, joka yhä edelleen valmistaa mm. Tapio Wirkkalan ja Alvar Aallon suunnittelemia lasistoja. Muita tunnettuja suomalaisia muotoilijoita ovat esimerkiksi Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Kerttu Nurminen ja Nanny Still. He ovat muotoilleet monipuolisesti lasiesineitä sekä juhla- että arkikäyttöön. Päivän aikana tutustumme sekä lasin historiaan että nykyajan tekijöihin.

Lataa esite

Ohjelma

Klo 10.00 Suomen lasimuseo Riihimäellä
Suomen lasimuseo on valtakunnallinen lasialan erikoismuseo. Laajan perusnäyttelyn lisäksi esitellään kotimaisia ja kansainvälisiä erikoisnäyttelyitä. Suomen lasimuseon perusnäyttelyssä on esillä yli 2000 keskeistä suomalaista lasiesinettä mahapulloista Tapio Wirkkalaan kuuluisaan Kantarelliin. Tapio Wirkkala on myös suunnitellut museorakennuksen pihoineen. Jokaisen lasista kiinnostuneen kannattaa tulla tutustumaan perusnäyttelyyn. Opastetun kierroksen jälkeen siirrymme kävellen hyttikortteliin, joka sinällään on jo nähtävyys. Lisäksi meillä on mahdollisuus tutustua Lasistudio Mafka & Alakosken tuotantoon, poiketa Lasismissa ja Pekka Paunilan Potissa.

Klo 12.00 Lounas Piparkakkutalossa Hämeenlinnassa
”Pipari” on tunnelmallinen ja nimensä mukainen ravintola keskustassa. Jugendhenkinen talo valmistui v.1906 ja ruokailun lomassa voi ihailla taidenäyttelyä. Kolmen ruokalajin lounas
tarjoillaan salissa, yhtenäinen menu on valittava etukäteen.

Soda Shop Design
Idyllinen kahden nuoren naisen lasinpuhallusstudio Hämeenlinnan keskustan tuntumassa Keisari Aleksanteri II:n vuonna 1860 rakennuttamassa massiivisessa kivimakasiinirakennuksessa. Tutustumme lasinpuhaltamiseen ja näemme lasiesineen valmistuksen alusta loppuun, tunnemme 1500-asteisen uunin hehkun ja näemme läheltä lasimassan keräämisen puhallusputkelle. Puhallusnäytöksen jälkeen on aikaa ostoksille.

Klo 15.00 Vierailu Iittalan Lasimäelle
Valtakunnalliseen Designmuseoon kuuluvassa Designmuseo Iittalassa on esillä lasitehtaan historiaa. Museon yläkerran “Pilli, kuuppa ja muotti” -näyttely esittelee lasinpuhalluksen
tärkeimpiä työkaluja ja tekniikoita. Yläkerrassa on esillä myös kokoelma Hackmanin aterimia ja Nuutajärven lasitehtaan Pro Arte -taide-esineitä, mm. Oiva Toikan suunnittelemia lasilintuja.
Lasimäellä toimii myös Iittalan Naivistit, Suomen suurin naivistisen taiteen keskus, joka esittelee vuosittain uudistuvassa näyttelyssään maan tunnetuimpia teoksia. Erityisen lisän
Lasimäelle tuo Kultasuklaan paikan päällä käsinvalmistettu suklaa ja muut paikalliset erikoisuudet. Pihapiiristä löytyy myös keramiikkapaja Anubis, Iittala Outlet-myymälä, Lasimäen
Linnanrouva ja muuta katsomisen arvoista. Vierailuajankohdan osuessa arkipäivälle on mahdollista tutustua myös lasitehtaan toimintaan muutamaa poikkeuspäivää lukuunottamatta.
Vierailun aikana, jokainen voi oman aikataulunsa mukaan käydä kahvilla.

Hinta

Hinta 68e/hlö minimi 25 henkilöä ryhmässä. Hinta ei sisällä bussikuljetusta, laskemme kuljetuksen tarpeen mukaan lähtöpaikasta riippuen tai ryhmä voi tulla omalla kuljetuksellaan.